Tillfällig utställning

Strindberg genom kamerans lins
Visas t.o.m. 15 augusti

Det finns många åsikter om August Strindberg. Vi diskuterar honom flitigt och han lämnar ingen oberörd. Men vem var denna man och vilken bild iscensatte han av sig själv? Hur minns vi Sveriges mest berömda författare och dramatiker och vilken bild är sann?

Det finns ca 140 fotografier som visar Strindberg i olika poser och med skiftande ansiktsuttryck.  Han var mån om hur han framställdes. Strindbergs självporträtt har ofta karakteriserats som ”iscensatta fotografier” där Strindberg ”gått i roll”. Många av ateljétagningarna och fotografierna i hemmiljö har också den karaktären. Strindberg var mån om sin persona! 

Bilderna är tagna av i Stockholm, Berlin, Paris och Lund av kända fotografer som Robert Roesler, Otto Wegener, Leopold Reutlinger och Anton Blomberg.

De äldsta bilderna framställdes ursprungligen i visitkorts- eller kabinettsformat. Här visas ett urval både i original och i kraftfulla förstoringar. De utställda bilderna är framtagna i samarbete med Fotografiska, som härmed tackas för att de ställt bilderna till förfogande.