Tillfällig utställning

22 november 2019 –  23 februari 2020

Roj Friberg: Spöksonaten
Femton färglitografier inspirerade av Strindbergs kammarspel Spöksonaten

Spöksonaten (1907) är kanske det märkvärdigaste av alla Strindbergs dramer. Bakom en fasad av solid borgerlighet gömmer sig fasansfulla familjehemligheter. Persongalleriet består av idel mardrömsgestalter i olika stadier av förfall: vampyrer, spöken och en mumie! Pjäsen handlar om att ”ingen är den han synes vara” och att sanningen dödar.

Roj Friberg (1934-2016) fick 1988 en beställning på 15 färglitografier till en valfri pjäs av Strindberg av norske förläggaren Öyvind Johansen. En liknande beställning hade tidigare gått till Lena Cronqvist, som utifrån Ett drömspel gjorde illustrationer i svartvitt och färg och som sedan trycktes på sten i Paris. Fribergs litografier är tryckta enbart i färg på plåt i Malmö.

Det var osäkert vilken Strindbergspjäs han skulle välja, men han fick rådet att göra Spöksonaten. I Fribergs version av Spöksonaten möter vi Gubben Hummel på kryckor. Under en ”spöksupé” i Överstens salong ställer han bordssällskapet till svars för avlägsna brott och skulder. Under denna makabra tillställning förvandlas gästernas huvuden till kranier av urtida monster. På väggen i salongen hänger Arnold Böcklins ”Dödens ö”, där finns också ”dödsskärmen”, som tas fram när någon ska dö.

Jag har inte hållit mig till manus”, har Roj Friberg själv framhållit, ”jag har jobbat som vanligt, med mitt bildseende.