Strindbergsmuseet | Tillfällig utställning
15785
page-template-default,page,page-id-15785,page-child,parent-pageid-15464,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_advanced_footer_responsive_768,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

Tillfällig utställning

15 maj –  15 september 2019

Odla med August: Strindberg som trädgårdsmästare

Intresset för botanik löper som en grön tråd genom Strindbergs liv; från barndomens drivbänkar på Nortullsgatan till den sista bostaden på Drottninggatan, inredd med palmer, kaffeplantor och krysantemer.

Som botaniker var Strindberg självlärd. Han visste mycket om botanik och trädgårdsskötsel, men misstrodde samtida forskning och var selektiv när det gäller auktoriteter på området.

1800-talet var ett stort faktasamlande och även teoribildande århundrade. Men Strindberg menade att botaniken hade genomlidit ett århundrade av dekadens efter Linné.

Utställningen spänner från  Strindbergs egna handfasta odlingstips till  hans tankar om växternas själsliv, kopplat till Swedenborgs naturfilosofiska teorier. Däremellan hittar vi Strindberg som hemmaodlare och bondesocialist och  vi får exempel på hur han använder blommor och växter som kraftfulla symboler för känslor och själstillstånd.

I utställningen visas ett sjuttiotal böcker i botanik samt föremål, fotografier och levande växter..