Hemmet

Hemmet i Blå tornet

Bostaden i Blå tornet, Drottninggatan 85, är den enda av Strindbergs 24 lägenheter i Stockholm som finns att se. Här bodde Strindberg mellan åren 1908 och 1912. Huset på Drottninggatan var nybyggt (1907), ritat av arkitektfirman Hagström och Ekman, och modernt utrustat med centralvärme, WC och hiss. Strindbergs lägenhet hade dock inget kök; Strindberg hyrde lägenheten av Falkners pensionat på femte våningen, som försåg honom med mat och annan service.
Möbler och andra föremål köpte han i huvudsak åren 1909 och 1910, sedan pensionatet upphört.
Denna del av museet är en rekonstruktion av Strindbergs lägenhet, de flesta möblerna är original, medan tapeter och textilier är kopior.

Sovrum

Då Strindberg fyllde 63 år den 22 januari 1912, hyllades han av ett stort fackeltåg på gatan utanför hemmet. Några dagar tidigare hade han i ett brev till sin vän Richard Bergh förklarat att han skulle komma ut på balkongen och hälsa fackeltåget. ”För att tåget skall känna igen min balkong bland alla, ställer jag ut min vackraste elektriska lampa med det röda ögat åt Tegnérlunden!…” När födelsedagen infann sig kom Strindberg ut på balkong tillsammans med dottern Anne-Marie och mottog folkets hyllningar.
August Strindberg avled efter en lång tids sjukdom i sin säng den 14 maj 1912.

Matsal

Strindberg möblerade sina rum som ett slags scenbilder ur den egna dramatiken. Matsalen har färgsatts i starkt gult, grönt och rött. Här finns små byster av Goethe och Schiller och över pianot en mask av hans favorittonsättare Beethoven. Soffgruppen med korgstolarna vid palmerna kallade Strindberg ”Lagerlunden” efter ett bland författare och skådespelare omtyckt café nära Operakällaren.

Arbetsrum

På Strindbergs skrivbord i arbetsrummet rådde en minutiös ordning; den nuvarande uppställningen är nära nog identisk med den som rådde på bordet vid hans död. Strindbergs arbetsverktyg var av bästa kvalitet: engelska stålpennor, franskt bläck och handgjort papper från Lessebo.

Galleri

Klicka på bilderna för att se dem större, då kan du bläddra dig fram.