På gång

Program hösten 2021

 

Läsecirkel med Sara Granath

I samarbete med Strindbergssällskapet.

Söndag 19 september kl. 13.
Röda rummet. Äntligen kan vi åter ses i Röda rummet och sluta den samhällskritiska cirkeln med genombrotts- och Stockholmsromanen Röda rummet. 100,- (75,- medlemmar i Strindbergssällskapet)

Söndag 10 oktober kl. 13.
Lycko-Pers resa och Till Damaskus 1 & 2. Två vandringsdramer, besläktade med varandra och med Ett drömspel, resor i det yttre och det inre. 100,- (75,- medlemmar i Strindbergssällskapet)

Söndag 7 november kl. 13.
Stora landsvägen. Höstcirkeln avslutas med vandringsdramat Stora landsvägen, Strindbergs sista. 100,- (75,- medlemmar i Strindbergssällskapet)

 

Skrivarworkshops i Strindbergs hem

Söndag 31 oktober kl 15-18.

Funderar du på att skriva din historia. Kanske rent av en släkthistoria. Eller vill du bara skriva för din egen skull.

I denna workshop prövar vi att skriva biografiska texter utifrån våra minnen, tankar och känslor. Vi tar inspiration av Strindbergs liv och texter. Strindberg grävde djupt i sig själv när han skrev Tjänstekvinnans son och En Dåres försvarstal. Det har också skrivits mycket om Strindberg, bland annat har dottern Karin Smirnoff skildrat föräldrarnas skilsmässa i Så var det i verkligheten: Bakgrunden till Strindbergs brevväxling med barnen i första giftet Skilsmässoåren 1891-92.

Vi arbetar i den inspirerande författarmiljön i Strindbergs sista hem på Drottninggatan 85 för att skapa egna texter. Deltagarna kommer att få den unika chansen att skriva i Strindbergs alla rum i lägenheten efter stängning.

Workshopen leds av skrivarpedagog tillika Strindbergssällskapets styrelseledamot Katharina Lind och Strindbergmuseetintendent Camilla Larsson. Inga förkunskaper krävs.

Söndag 5 december kl 15-18

Jul hemma hos Strindberg. 450,-

”Så blev det äntligen julafton, och då trodde man det skulle bli julfrid. Nej bevars! Det började tidigt på morgonen.”

I denna workshop för kreativt skrivande låter vi fantasin och lusten styra vårt skrivande. Temat är jul. Vi undersöker hur Strindberg skildrar jul och julfirande i sina texter samt hur han själv firade jul. Vi arbetar i den inspirerande författarmiljön i Strindbergs sista hem på Drottninggatan 85 för att skapa egna texter. Deltagarna kommer att få den unika chansen att skriva i Strindbergs alla rum i lägenheten efter stängning.

Workshopen leds av skrivarpedagog tillika Strindbergssällskapets styrelseledamot Katharina Lind och Strindbergmuseets intendent Camilla Larsson. Inga förkunskaper krävs.

 

 

Bildnr 33 August Strindberg, Gersau 1886 sj‰lvportr‰tt

Övriga program

 

Föreläsningar

4 september kl 16

Henk Speksnijder. Ode to Strindberg
A conversation with the artist.
The program will be held in English. 100,- (75,- medlemmar i Strindbergssällskapet)

 

Lyrikprogram:

25 september kl 16

Strindberg och havet med Kristina Adolphson och Louise Edlind Friberg. Presentatör Erik Höök. 100,- (75,- medlemmar i Strindbergssällskapet)

 

Ytterligare program tillkommer

 

 

 

 

Utställningar 

Strindberg i centrum

Den tematiskt upplagda basutställningen berättar bl.a. om Strindberg som dramatiker, relationer och kön, Strindberg och historien, samhällsklasserna, Strindberg och vetenskaperna, måleri och musik.

 

Strindberg genom kamerans lins
13 maj – 22 augusti.

I “Strindberg genom kamerans lins” visas fotografier från August Strindbergs barndom fram till kort tid före hans död. Ett porträtt skildrar en välkammad trettonårig skolgosse med skolmössan i handen, ett annat den åldrade författaren i det sista hemmet med blicken riktad genom salsfönstret, “ut mot det stora ljuset”.

August Strindberg gick ofta till fotografen och porträtten brukar beskrivas som iscensatta av honom själv. Bilderna är tagna i Stockholm, men också i Berlin, Paris och Lund och har sammanställts av museet i samarbete med Fotografiska.

Henk Speksnijder. Ode to Strindberg. A different view on Stockholm.
3 september –  7 november.
En utställning holländske fotografen Henk Speksnijder, som i sitt arbete inspirerats av Strindbergs måleri, men också av hans Stockholmsmiljöer. Speksnijder skapar multimediabilder där han utgår från det stora bildarkiv han byggt upp under sina många resor genom åren. Han skapar nya bilder där de ursprungliga fotografierna lämnas mer eller mindre intakta, men placerar dem samtidigt i en helt ny kontext. Utan att han känt till Strindberg har hans fotografier stora likheter med både Strindbergs målningar och fotografier.
På senare är har han vistats mycket i Stockholm och i utställningen visas tjugo verk med motiv från Stockholm och skärgården.

Strindbergs ansikten
19 november – 16 januari.
Konstnärsporträtt av Strindberg från  1880-talet till idag i olja, gips, emalj, brons och i alla format.

Strindbergs Museets Samlingar i Tumba