Strindbergsmuseet | På gång
15466
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15466,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-16.1,qode-theme-bridge,qode_advanced_footer_responsive_768,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

På gång

Föredrag

Lördag 17 februari kl. 16

Rekonstruktion och autenticitet

Den rekonstruktion av Strindbergs hem som gjordes inför museets öppnande 1973 togs 2017 ett steg längre. Ett samtal om vilka frågeställningar kan man ställas inför under en sådan process. Med bl.a. Stefan Bohman, docent i museologi.

 

Lördag 17 mars kl. 16

Snillets smältdegel. Källor till Strindbergs kreativitet

Sylvain Briens, professor i nordisk litteraturhistoria vid Sorbonne, berättar om hur Strindbergs förnyelse av prosa och dramatik hänger samman med hans nyfikna intresse av teknik, fotografi, naturvetenskap, botanik och tidens vetande på skilda fält.

 

Lördag 14 april kl. 16

Hur lät stockholmskan på Strindbergs tid?

OBS! Inställt! Föredraget hålls vid ett senare tillfälle

Ett föredrag om uttal och sociala skillnader i äldre stockholmska med Jenny Öqvist, forskare vid Institutet för språk och folkminnen i Uppsala.

Stadsvandring

Lördag 5 maj kl. 16

I Strindbergs fotspår med intendent Camilla Larsson.

Samling utanför porten, Drottningggatan 85.

Biljetter 90 kr., bokas på 08-441 91 70

Kulturnatten

Lördag 21 april kl. 18 – 24

Strindbergsmuseet deltar i Stockholms Kulturnatt och är öppet 18-24 med fri entré.

Visningar 

August Strindbergs sista hem visas av guide torsdag – söndag kl. 13.

Konstnären Anna Henriksson visar utställningen Jag tar vid här 27 januari och 24 februari kl. 13.30. 25 kr. + museientré, biljett kan köpas 30 minuter innan visning.

Utställningar 

Strindberg i centrum

Den tematiskt upplagda basutställningen berättar bl.a. om Strindberg som dramatiker, relationer och kön, Strindberg och historien, samhällsklasserna, Strindberg och vetenskaperna, måleri och musik.

Jag tar vid här av Anna Henriksson

20 januari – 2 september 2018

2745 böcker. Åtta bokmärken. Konstnären Anna Henrikssons fotografier tar oss med på en närstudie av Strindbergs arbetsbibliotek. I samarbete med Parallellogram, ett projekt som skapar möten mellan insamlade artefakter, historiska rum och samtidskonst.