På gång

Program hösten 2021

 

Läsecirkel med Sara Granath

I samarbete med Strindbergssällskapet.

Söndag 19 september kl. 13.
Röda rummet. Äntligen kan vi åter ses i Röda rummet och sluta den samhällskritiska cirkeln med genombrotts- och Stockholmsromanen Röda rummet. 100,- (75,- medlemmar i Strindbergssällskapet)

Söndag 10 oktober kl. 13.
Lycko-Pers resa och Till Damaskus 1. Två vandringsdramer, besläktade med varandra och med Ett drömspel, resor i det yttre och det inre. 100,- (75,- medlemmar i Strindbergssällskapet)

Söndag 7 november kl. 13.
Stora landsvägen. Höstcirkeln avslutas med vandringsdramat Stora landsvägen, Strindbergs sista. 100,- (75,- medlemmar i Strindbergssällskapet

 

Skrivarworkshops i Strindbergs hem

Söndag 31 oktober kl 15-18.

Funderar du på att skriva din historia. Kanske rent av en släkthistoria. Eller vill du bara skriva för din egen skull.

I denna workshop prövar vi att skriva biografiska texter utifrån våra minnen, tankar och känslor. Vi tar inspiration av Strindbergs liv och texter. Strindberg grävde djupt i sig själv när han skrev Tjänstekvinnans son och En Dåres försvarstal

Vi arbetar i den inspirerande författarmiljön i Strindbergs sista hem på Drottninggatan 85 för att skapa egna texter. Deltagarna kommer att få den unika chansen att skriva i Strindbergs alla rum i lägenheten efter stängning.

Workshopen leds av skrivarpedagog tillika Strindbergssällskapets styrelseledamot Katharina Lind och Strindbergmuseetintendent Camilla Larsson. Inga förkunskaper krävs.

Söndag 5 december kl 15-18

Jul hemma hos Strindberg. 450,-

”Så blev det äntligen julafton, och då trodde man det skulle bli julfrid. Nej bevars! Det började tidigt på morgonen.”

I denna workshop för kreativt skrivande låter vi fantasin och lusten styra vårt skrivande. Temat är jul. Vi undersöker hur Strindberg skildrar jul och julfirande i sina texter samt hur han själv firade jul. Vi arbetar i den inspirerande författarmiljön i Strindbergs sista hem på Drottninggatan 85 för att skapa egna texter. Deltagarna kommer att få den unika chansen att skriva i Strindbergs alla rum i lägenheten efter stängning.

Workshopen leds av skrivarpedagog tillika Strindbergssällskapets styrelseledamot Katharina Lind och Strindbergmuseets intendent Camilla Larsson. Inga förkunskaper krävs.

Föreläsningar

4 september kl 16

Henk Speksnijder. Ode to Strindberg
A conversation with the artist.
The program will be held in English. 100,- (75,- medlemmar i Strindbergssällskapet)

 

Lyrikprogram:

25 september kl 16

Strindberg och havet med Kristina Adolphson och Louise Edlind Friberg. Presentatör Erik Höök. 100,- (75,- medlemmar i Strindbergssällskapet)

 

Höstlovet v 44: Älskade museum – Familjespåret

Med Familjespåret kan du gå på upptäcktsfärd hemma hos författaren August Strindberg.

Utforska lägenheten och alla intressanta föremål närmare med hjälp av en ficklampa.

Hur såg ett hem i Stockholm ut för ungefär hundra år sedan?

Och vad är speciellt med just Strindbergs hem? Något har nämligen mystiskt försvunnit därifrån!

Lös mysteriet!

Familjespåret är ett kreativt fråge- och pysselhäfte för barn 4 – 10 år.
I samarbete med Sveriges museer.

 

 

 

 

Utställningar 

Strindberg i centrum

Den tematiskt upplagda basutställningen berättar bl.a. om Strindberg som dramatiker, relationer och kön, Strindberg och historien, samhällsklasserna, Strindberg och vetenskaperna, måleri och musik.

Henk Speksnijder. Ode to Strindberg. A different view on Stockholm.
3 september –  7 november.
En utställning holländske fotografen Henk Speksnijder, som i sitt arbete inspirerats av Strindbergs måleri, men också av hans Stockholmsmiljöer. Speksnijder skapar multimediabilder där han utgår från det stora bildarkiv han byggt upp under sina många resor genom åren. Han skapar nya bilder där de ursprungliga fotografierna lämnas mer eller mindre intakta, men placerar dem samtidigt i en helt ny kontext. Utan att han känt till Strindberg har hans fotografier stora likheter med både Strindbergs målningar och fotografier.
På senare är har han vistats mycket i Stockholm och i utställningen visas tjugo verk med motiv från Stockholm och skärgården.

Gåsmiddag hemma hos Strindberg
9 november – 5 december

”En synnerligen matnyttig fågel!” August Strindbergs skånske vän Nils Andersson brukade skicka en gås till Strindberg om höstarna. Strindberg bjöd sedan sina vänner på en klassisk gåsmiddag.
Perioden kring Mårten Gås iscensätts nu denna måltid i författarens matsal i Blå tornet. Mat, dryck och tidstypisk dukning är på plats. Nu är det bara gästerna som fattas…

 

Strindbergs ansikten
19 november – 30 januari.
Konstnärsporträtt av Strindberg från  1880-talet till idag i olja, gips, emalj, brons och i alla format.

Strindbergs Museets Samlingar i Tumba