Anpassa sidan | In English | Kontakt

 
 

 

schweiz

 

”Här bor jag i Arkadien”

 

Strindberg flyttade till Schweiz i januari 1884. Familjen tillbringade ett och ett halvt år i den fransktalande delen: i Ouchy, Chexbres och Genève. Efter ett mellanspel i Frankrike bodde sedan familjen hösten och vintern 1886 i den tysktalande delen av Schweiz: i Othmarsingen, Weggis och Gersau.
Rousseaunen Strindberg upplevde Schweiz som en idyll, som den grekiska herdediktningens fredliga Arkadien. Men han såg också i Schweiz en demokratisk idealstat. I detta pastorala mönsterland upplevde han en intensiv skaparperiod.

 

 
Ouchy, Schweiz
Vykort från La Chalet Ouchy, där familjen Strindberg

bodde 30/4-2/9 1884

Det var från Schweiz som Strindberg avfyrade sitt angrepp på religionen i novellsamlingen Giftas (1884) och det var här han författade tre av fyra delar av den självbiografiska romanen Tjänstekvinnans son (1886).
För valet av Schweiz som exilland kan Strindbergs ”skräckblandade intresse” för de ryska ”nihilisterna” ha spelat in. Dessa hade sedan de övergått till revolutionär terrorism, funnit en fristad i Schweiz. Strindberg var flitig gäst i Elpidins revolutionära bokhandel i Genève.

I Schweiz skrev han också två uttalade ”nihilsitnoveller”: ”Nybyggnad” och ”Återfall”, vilka publicerades i samlingen Utopier i verkligheten (1885).
I ett berömt självporträtt taget i Gersau hösten 1886 ser vi Strindberg i persianmössa och igenknäppt vinterrock förklädd till ”rysk nihilist”.
Sommaren 1885 tillbringade han tillsammans med Verner von Heidenstam bland annat på slottet Brunegg i Othmarsingen, där de fäktades, diskuterade världsåskådning, litterära projekt och det gemensamma missnöjet med situationen i hemlandet.
I Schweiz föddes sonen Hans våren 1884.

 
Siri von Essen
Gersau, där familjen Strindberg bodde 1/10 1886-9/1 1887

 

 

© Erik Höök, Strindbergsmuseet


 

 

:

 :